Sinop İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı, Uzm. Dr. Selim Güler karbonmonoksit gazının renksiz, kokusuz ve tatsız olmasından dolayı farkedilmesinin zor olduğunu ifade ederek şu açıklamalarda bulundu; Kış aylarında ısınma ihtiyacı ile beraber artan ve ölümle sonuçlanabilen karbonmonoksit zehirlenmeleri, önlenebilir olması sebebiyle önemli bir halk sağlığı sorunudur.
Karbonmonoksit; öldürme potansiyeli olan;
renksiz,kokusuz,tatsız,bu nedenle fark edilmesi zor bir gazdır.
Bu özelliklerinden ötürü “sessiz katil” adını almıştır.
Karbonmonoksit zehirlenmelerinden etkilenmemek için, zehirlenme nedenleri, zehirlenme belirtileri ve nasıl korunabileceğimiz hakkında bilgi sahibi olmak hayati öneme sahiptir.
Karbonmonoksit solunduğu zaman normalde oksijen taşımakla görev alan kan hücrelerine karbonmonoksit bağlanmakta ve dokulara yeterli oksijen gitmemektedir. Bunun sonucunda kalp, beyin gibi hayati organlar zarar görebilir. Özellikle yüksek düzeyde gazın solunması ile birkaç dakika içinde dahi ölüm meydana gelebilir.
Karbonmonoksit zehirlenmesi durumunda bu hayati organlar etkilenmeden önce bazı belirtileri hissedebiliriz.
Kısa soluk alma, göğüste sıkışma, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, halsizlik hali, göğüs ağrısı ve bilinç kaybı bu belirtiler arasında sayılabilir. Karbonmonoksit zehirlenmelerinde ateş görülmemektedir. Eğer ailede birçok bireyde benzer belirtiler görülürse, karbonmonoksit zehirlenmesinin akla getirilmesi ve acilen yardım istenmesi gerekir.
Uzman doktor Selim Güler karbonmonoksit gazının önemine dikkat çekti!