Sinop’un Erfelek İlçesi’nde egzoz tamiri yapan Kadir Sarıgül otomobil çelik jantından ve gaz pedalından soba imalatı yapıyor.
Üç adet otomobil jantından ve gaz pedalından oluşan soba Türkiye genelinde ilgi görüyor.
İstanbul’da dahil olmak üzere Türkiye’nin önemli soba fabrikalarının yer aldığı illerden dahi egzoz ustası Kadir Sarıgül’ün yaptığı sobalara sipariş geliyor. Bu talebin arkasında da sobaların önemli özelliklerinin mevcut oluşu etkili. Örneğin yakacak olarak kullanılan kömür yada odunun kalorisi ne denli yüksek olursa olsun klasik sobalarda olduğu gibi soba delinmesi olayı yaşanmıyor. Çünkü çelik jant dayanıklı bir malzeme. Bu sobalarda kova kullanmaya gerek olmadığı gibi külünü 10 günde bir dökmek yeterli. Çok yüksek sıcaklıklara dayanabilen sobanın içerisinde kömür veya odun kalıntıları tamamen yanıp ince bir küle dönüştüğünden sobanın külünü 10 günde bir dökmek yeterli. Çelik içerideki ısıyı çok hızlı bir biçimde dışarıya aktardığından ortam hızlı biçimde ısınıyor. Ayrıca ısıyı hızlı biçimde iletme özelliğine sahip çelik ısı kaybına neden olmadığından maliyetleri düşürüyor.
Gaz pedalı ne işe yarıyor diye merak ediyorsanız oda tam anlamıyla bir Karadeniz mühendisliği. Sobanın yanında bulunan gaz pedalına bastığınızda sobanın kapağı açılıyor ve iki elinizde serbest olarak, gayet rahat biçimde sobaya odun yada kömür atabiliyorsunuz.
Sobalarda her türlü araç jantını kullanabilen ve 3 adet araba jantını üst üste koyarak birbirine kaynaklayan Sarıgül, yaptığı sobanın toplam maliyetinin 150 ila 200 TL arasında değiştiğini söyledi. Janttan yapılan sobayı en çok kahvehanelerin ve yöresel işletmelerinin dikkatini çektiğini belirten Sarıgül “Jantlarından 3 tane olmak şartıyla 2 tanesinin iç kısımlarını çıkartarak ön tarafındaki odun koyma yerini yapıyoruz sonra ayakları kendi ellerimizle yaptığımız kıvrımlardan yapıyoruz. Biraz süslüyoruz sobayı. İnsanlara cazip kılmak için. Kahvehaneler ve yöresel yer işletmecileri ilgi gösteriyor.” dedi
.
Haber:Mustafa Bilik